Sigfridsætta del 5A

De som kom til Delvika på Stangnes, og deres etterkommere.


 

Dette heftet (del 5A) omhandler Nils Johannesen, som var født 1759 på Grasmoen under Gløtta på Setskog, hans hustru Eli Amundsdatter, som var født 1769 på Sørli under Ringstad i Høland, og deres etterkommere. Vi har tatt for oss 6 generasjoner.
Nils Johannesen Grasmoen og Eli Amundsdatter er nevnt i Sigfridsættta del 1 side 59. De er ført opp i bygdeboka som de første brukerne av Nordre Delvika under Stangnes. Dette paret har veldig mange etterkommere. Vi har derfor valgt å fordele etterkommerne på to hefter, del A og del B. Del A omhandler de 4 eldste av barna som levde opp, og del B de 3 yngste av barna som levde opp.


Det var en god del av etterkommerne fra Delvika som utvandret til USA, og noen til Canada og Sverige. I dag bor det også etterkommere i Asia, Australia og på New Zealand. Flere av de som emigrerte til USA, og deres etterkommere, deltok i kriger som første verdenskrig, andre verdenskrig, Koreakrigen, og i krigen i Vietnam.
Mange Eidskoginger flyttet til Akershus og Kristiania (Oslo) på slutten av 1800-tallet og fremover. Det gjorde også en del av folkene fra Delvika.


Det var ikke alle som klarte seg like bra, og de havnet derfor på «skråplanet». Vi finner flere på «Botsen». I fangeprotokollene er livshistorien deres frem til pågripelsen gjengitt. Vi har skrevet av den, og vi har også tatt «skjermdumper» av protokollene. To ble dømt for å ha tatt livet av folk (en er med i dette heftet, og en i neste). En av de dømte er Fredrik Fasting Torgersen.


Men noen gikk det bra for. I siste generasjon finner vi to som har «sittet ved kongens bord». De har vært statsråder. En A-landslagsspiller i fotball, og senere fotballtrener, Tom Lund, er også en av etterkommerne etter folkene fra Delvika.

Heftet koster kr 250.- for medlemmer, og kr 280,- for ikke medlemmer. Porto på kr 70,- tilkommer. Heftet kan bestilles av leder på adressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.